Hvem siger at det er Muhammed?
Kommentar Politiken 19. feb. 2008

Kære vrede muslimer i Danmark – og nåh ja, Gaza og omegn.
I disse dage farer alt for mange af jer og jeres børn rundt i gaderne og sætter ild til alt hvad der kan brænde. Det begyndte som nogle fås forsvar for deres lukrative hashhandel, men endte med at handle om ”Muhammedtegningerne”. Hvad med lige at standse op og tænke over, hvad det er for en fælde I er gået i? Hvorfor hopper I på en redaktørs og en tegners påstand om at tegningerne forestiller profeten Muhammed?
Der er jo ingen – og mindst af alle de famøse tegnere – der aner hvordan profeten så ud, og i hvert fald tror jeg at man med sikkerhed kan sige at han ikke har meget til fælles med ham med turbanen, han ser snarere ud til at være hentet fra den russiske zarfamilie eller Don-kosakkerne. Hvordan kan I i den grad svigte mindet om jeres profet ved at acceptere at den bombemand skulle forestille ham der bragte jer islam? Hvordan kan I forhåne hans budskab ved i dag at sætte ild til skoler, han der altid prædikede nødvendigheden af at uddanne sig? Hvordan kan I støtte nogen der lever af at forhandle hash, når jeres religion forbyder indtagelse af stoffer der ændrer bevidstheden?
Og ligesom jeg har svært ved at forstå nogle danskeres ophidselse over tørklæder, forstår jeg ikke hvorfor I så ofte insisterer på et overfladesymbol som tørklædet? Det er jo ikke noget islamisk, men er en gammel overklassebeklædning fra det assyriske og senere byzantinske (kristne) rige. På Muhammeds tid var det kun hans hustruer der skulle tildække sig – og ikke nødvendigvis hovedet – for at kunne skille sig ud fra de andre. Et af de senere formål med at gå med slør/tørklæde har været at være upåagtet, dvs. at folk ikke skulle glo på én; men forleden kunne man på tv se en somalisk kvinde og en ærkedansk konvertit klædt så man skulle tro at de frygtede at det saudiarabiske moralpoliti hvert øjeblik kunne træde ind ad døren. Dertil kommer at hvis konerne til de mistænkte tunesere ville gavne deres mænd, så skulle de stå frem med åben pande og kæmpe deres sag – og der er mildest talt nok at komme efter. Med den mundering de optrådte i, kunne de kun bekræfte alles fordomme om at mænd der har sådanne koner må være terrorister. Hvis man ellers skulle være i tvivl, hjalp tv-avisen da også hele tiden med at illustrere sagen med de brændende tvillingetårne. Så er proportionerne ligesom på plads!
Jeg synes det er ulykkeligt at så mange politikere og redaktører synes at det er vigtigere at trykke infantile tegninger – lidt ligesom den fireårige der insisterer på at sige tissemand fordi det giver sådan en sjov reaktion - end at sørge for at opretholde retssamfundet og fremme en ordentlig integration. Med til en sådan integration hører også at børnene og de unge får ordentlig viden om deres egen kultur så de ikke er til fals for den første den værste imam eller islamofob og overlader fortolkningen til dem.
Frem for at bekræfte de mange fordomme om at muslimer er voldelige og fanatiske håber jeg at I vil bruge det danske demokrati til at kæmpe for det retssamfund der i sidste ende skal forsvare os alle – hvor mangelfuldt det end er, er det stadig at foretrække frem for de lande som nogle af jer har rødder i.
Med de bedste ønsker for vores fælles fremtid

Birgitte Rahbek
Kultursociolog og forfatter