
|
 |
Lederen af ældrecenteret til højre |
I ældrecenterets køkken |
 |
 |
Gamle hænder former maftul af fint mel, burgul og vand |
Rose forklarer Kille hvordan den palæstinensiske Kvinde laver maftul |
 |
 |
Kille fylder små courgetter |
Mjajarrah linser ris og løg |
 |
 |
På landet |
Palæstinas olivenbakker |
 |
 |
Den hårde jord |
Der bydes på hjemmelavet ost og the |
 |
 |
Hvide slør til at dræne yoghurten til ost |
Bageovnen |
 |
 |
Palæstinensiske kvinder sælger friske vinblade i Jerusalems gamle by |
Den palæstinensiske kok Ghada Abl el-Nur ser på friske kikærter |
 |
 |
Bredbladet timian |
Rasmus, Joseph og Kille ser på røget byg, Michael Irving filmer |
 |
 |
Hvad med et nyt tørklæde? |
Auberginer er en af de mest anvendte grøntsager |
 |
 |
Umodne mirabeller er en særlig delikasse |
Joseph vælger fisk |
 |
 |
Fiskene renses ude bagved |
Mens vi venter på kødet |
 |
 |
Tid til en forfriskning i varmen |
Ramallahs bedste falafel |
 |
 |
Rasmus og Kille spiser Falafel |
Fødselskirken i Bethlehem |
 |
 |
Varerne pakkes ud |
En klud inden arbejdet skal begynde |
 |
 |
Og så er alle gået igang |
Kulinarisk vidensudveksling |
 |
 |
En hjælpende hånd |
Ghadas små brød med frisk timian |
 |
 |
Brød med timian og ost |
Rasmus' kaffedessert |
 |
 |
Kaffedesserten færdig |
Mange grøntsager og lidt kød |
 |
 |
Fyldte auberginer |
En anden klassiker Babaghanoush |
 |
 |
Killes arakgravede fisk |
Blomkål og vanillie |
 |
 |
Rasmus' fortolkning af den klassiske homos |
Både for øjet og ganen |
 |
 |
Den store festaften |
To glade gæster Basil Ayish og Rasmus Grue Christensen |
 |
 |
Sangerinden Sanaa Moussa og Issa Freij |
Joseph Asfour, Rose Copty og Issa Freij |
Killes opskrifter:
Anis gravad laks
Jeg synes altid der er noget fascinerende ved at grave fisk. At klæde dem på med den smag man holder af, og tilmed opnå en mere heftig tekstur.
1 kg laksefilet
1 tsk hele fennikelfrø, groft knust
1 tsk anisfrø, groftknust
24 stk kardemommekapsler, groftknust
60 g bronze fennikel eller estragon, vasket,
tørret og grofthakket
200 g hvidt sukker
200 g fint havsalt
¼ dl arak
Tag evt. ben ud af fisken, og tør den. Lad skindet
blive på.
Bland sukker, havsalt og krydderier sammen.
Drys lidt af blandingen i bunden af bradepanden
(vælg en klinisk ren bakke eller bradepande, som passer i størrelsen til fisken. Den må ikke være for stor). Læg fisken med skindsiden nedad, og kom resten af krydderiblandingen over og plask arak henover. Marinér på køl i ca. 24 timer – 2 døgn, alt
efter tykkelse. Skrab marinaden grundigt af fisken
med en kniv. Opbevar den i køleskabet i op til 2-3 døgn.
Ved servering skæres meget tynde skiver laks som lægges på varm toast - eller servér laksen med bitre salater. En tredie mulighed er at bage den i ovnen.
|
Melon-agurkedrik med kardemomme
En forfriskende ren smag, der bestemt dur på en varm sommerdag. Sørg for at druesaften er iskold, inden den hældes i blenderglasset.
Giver ½ liter
Ca. 100 g skrællet agurk (renset vægt)
2 dl ren druesaft eller ufiltreret æblesaft
150 g moden grøn melon (renset vægt)
3 stk kardemommekapsler, friskmalet
et pjask af rosenvand
2 isterninger
evt. flydende honning, hvis smagen savner sødme.
Kom det hele op i et blenderglas. Tryk på startknappen. Smag evt. til med honning.
Syrlig oregano-salat
En traditionel salatkombination i Palæstina.
Her smagte jeg den tilberedt med deres lokale
timian, som minder om vores oregano - og var solgt!
Den er nem og den smager godt.
Til 2 personer, som lille tilbehør:
30 g friske oreganoblade (renset vægt)
3 tsk friskpresset citronsaft
ca. 20 g rødløg (renset vægt) skåret i tynde ringe
strejf af sumak
flagesalt
friskkværnet sort peber
Vend det hele sammen i en skål. Vent 10 minutter
så citronens syre ”koger” oregano bladene. Salaten kan sagtens laves ½ time før den skal spises. |
Kille Enna
ernærer sig først og fremmest som madjournalist - hun rejser ud og laver
fotoreportager om mad, og skriver for en håndfuld danske magasiner.
Hun udvikler smagskombinationer for både store og små virksomheder,
og udgiver desuden hvert 2.-3. år en kogebog.
Besøg Killes hjemmeside
|