Kristeligt Dagblad, lørdag den 29. September 2007

Radio/tv af Leif Hjernøe
Dansk radiokulturs dramatiske nedtur

Birgitte Rahbek er navnet. Jeg har i næsten et kvart århundrede fulgt mange af hendes programserier. Blev for alvor opmærksom på den kyndige, grundige og velartikulerede radioredaktør, da hun i begyndelsen af 1990erne tilrettelagde en lang serie om filosofi.

Det var en serie, Birgitte Rahbek siden fik skriftligt bearbejdet og udgivet i bogform under titlen ”Når mennesket undrer sig. Vestlige tanker gennem 2500 år” (Forlaget Centrum 1995). Et fornemt eksempel på at radioen i sit væsen er et eksistensfilosofisk sprogmedium.

Akja, tænk blot for en snes år siden var der f.eks. et intimt samarbejde mellem radioens P1 og Folkeuniversitetet, tilmed også med tv. ”A vous la France” står der på ryggen af de lærebøger og kassettebånd, der blev udgivet i forbindelse med datidens DR-franskundervisning.

Jeg har 15 kassettebånd med en hel forelæsningsrække om kristendom fra ca. 1985. Fra samme årti stammer også 9 bånd og en bog, udgivet i 1984 af ”Folkeuniversitetet i radioen”, tilrettelagt af Mogens Blegvad m.fl.: ”Samfundstænkning i 100 år – temaer og skikkelser”.

På min reol kan jeg også se et par udgaver af ”Litteratur-historier. Perspektiver på dansk teksthistorie fra 1620 til nutiden”. Seneste udgave er fra DR Multimedie 2004. En udvidet udgave af den første fra 1994. Længere tid er det såmænd ikke, siden DR havde format!

Sådan skal det efter alt dømme ikke være mere. Den tid er for længst forbi, hvor man jævnligt satte sig tilrette foran højttaleren, forsynet med blyant og papir samt et nyt kassettebånd i optageren. Nu skulle der høres godt efter. Man lavede sine egne genudsendelser.

Endnu er det sådan, at man f.eks. takket være nærværende dagblads ugentlige, detaljerede radio/tv-programoversigt kan orientere sig om indholdet af P1-programmerne. Men indholdet af og tidspunkter for P2’s litteratur- og kunstprogrammer må man nærmest gætte sig til.

Vil man høre et eksempel på ovennævnte Birgitte Rahbeks ambitiøse og omhyggelige radioprogramtilrettelægning så tænd for radioens P1 i morgen kl. 12.55. Der genudsendes tredje afsnit af den femdelte serie ”Traditionel konfliktløsning – det fredelige valg”.

Serien er tilrettelagt sammen med Lars Hedebo Olsen. Igen og igen fremhæves det heri, hvor stor en vægt der i forskellige kulturer er blevet lagt på, at vi forstår at lytte til hinanden. I sig selv stiller udsendelsens form krav om, at man spidser øren og hører godt efter.

Det ironiske er, at netop denne programrække er den sidste, Birgitte Rahbek lægger navn til for DR. Den konfliktfyldte institution er ikke længere en tiltrækkende arbejdsplads for en højt uddannet sprogbegavelse som kultursociologen og antropologen Birgitte Rahbek.

Tiden og verden råber ellers på tålmodige lyttere. Forstemmende var det derfor også, at det netop i den forløbne uge, som et symptom på dansk radiokulturs dramatiske nedtur, blev meddelt, at Dansk Blindesamfund ophører med at uddele den prestigefyldte Radiospilprisen, ”fordi der ikke længere vil være kvalitetsradio at uddele prisen til”!

Leif Hjernøe er forfatter og foredragsholder
www.leifhjernoe.blogspot.com